TÝŽDEŇ ZDRAVIA
/

   

                                                                                Týždeň zdravia

          „Najistejšia cesta, ako predísť zlému, je konať dobro. Keď mladým bezvýhradne ukazujeme dobro naším príkladným životom, zlo v ich živote nakoniec stratí význam.“  

                                                                                                              ( Enzo Ferari)

Či si to uvedomuje alebo nie, takmer každý z nás v určitom období svojho života mal nejaké vzory. Vzory nás ovplyvňujú od detstva. Odmalička nás formuje a svojím správaním usmerňuje rodina, škola , kamaráti, spolužiaci či iní dospelí ľudia, s ktorými prichádzame do kontaktu.
       Základná škola na Vajanského ulici žila od 16. novembra do 20. novembra týždňom zdravia. Práve v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sa stáva nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú aktivity, ktoré napomáhajú k vytváraniu aktívneho protidrogového postoja a poukazujú na význam primárnej prevencie, aby sa predišlo poškodeniam zdravia na telesnom a duševnom vývoji detí a mládeže.
     Pondelkové ráno prebudilo žiakov prvého stupňa krásnou hudbou a pohybom vo veľkej telocvični. Pod vedením pani učiteľky Zubovej sa žiaci pomocou zumby naladili pozitívne na celý deň. V stredu pokračovali malí aj veľkí skokani v súťaži v preskoku cez švihadlo a tretiaci si so štvrtákmi merali sily vo vybíjanej. Okrem poukázania na potrebu aktívneho športu a pohybových aktivít pre deti sme zorganizovali súťaž o návrh na zdravú desiatu. V každej triede to nádherne voňalo ovocím, zeleninou, zdravými nátierkami a radami od žiakov, ako pomôcť k lepším študijným výkonom pomocou vhodnej stravy. Žiaci štvrtých ročníkov tieto poznatky doplnili prednáškami a prezentáciami pre mladších kamarátov. Poučili ich, čo všetko sa skrýva za zdravým životným štýlom. Ešte vyššiu úroveň a odborný pohľad do problematiky nám predviedli študentky zo SZŠ v Lučenci. Ani umelci sa nenechali zahanbiť a výtvarne sa vyjadrili k témam zdravého životného štýlu i obľúbeného športu.
     Veríme, že nielen tento týždeň, ale aj nastávajúce týždne budú plné zdravia a pohybových aktivít.

,,PREDSTAVA  BEZ  AKTIVITY, JE IBA SNOM. AKTIVITA BEZ PREDSTAVY, JE IBA STRATOU ČASU. ALE  PREDSTAVA  SPOJENÁ  S  AKTIVITOU  DOKÁŽE  ZMENIŤ  SVET !“

                                                                                                

                                                                                                                                         PaedDr. Stanislava Líšková

                                                                                                                                                                 fotky ...