EURÓPSKY DEŇ RODIČOV A ŠKÔL
/

  
   

Vo štvrtok 17. decembra sa na našej škole konal Európsky deň rodičov a škôl. Každý rok hľadáme inú podobu tohto dňa, ale myšlienka zostáva vždy tá istá - vytvoriť v škole v spolupráci s rodičmi pozitívne prostredie, v ktorom prevláda príjemná atmosféra. Vo viacerých triedach prebiehali rôzne  tvorivé aktivity. 
Na miesto pedagógov nastúpili rodičia a starí rodičia. Skúšanie a písomky nahradili tvorivé dielne. Podujatie priblížila riaditeľka školy Mgr. Ľudmila Lacová.
           
Rodičia ukázali svoju kreativitu. Pripravili si pre deti rôzne tvorivé činnosti. V prvých ročníkoch deti vytvárali vianočné pohľadnice, vianočné ozdoby -anjelikov, hviezdy zo slamiek, zdobili medovníky, naučili sa anglickú pieseň „Hokey Cokey“, pri ktorej si veselo zatancovali. V druhých ročníkoch deti maľovali na kamene, vyrábali vianočné dekorácie z papiera, vianočné pozdravy, zdobili perníky, tiež sa naučili anglickú pieseň „Hokey Cokey“ a  pieseň- Bude zima, bude mráz, divadelné predstavenie – Vianočný príbeh, venovali sa aj veľmi dôležitým témam - ako si správne čistiť zúbky a ako predchádzať úrazom v zimnom období . V 3.B tvorili vianočné ozdoby a dekorácie, v 3.A sa žiaci učili navzájom. Vo štvrtých ročníkoch  piekli medovníky a oblátky, nacvičili si koledy, sledovali divadelné predstavenie: „Vianočný príbeh“, ktorý  zahrali mamičky z klubu Nezábudka.
V rámci EDRaŠ sa stalo pekným zvykom cvičenie s mamičkou fyzioterapeutkou Hankou Pentkovou, ktorá denne pomáha deťom odstraňovať následky nesprávneho držania tela.  Príjemná hudba umocnila predstavu rozprávky, v ktorej sa ocitli žiaci prvého ročníka. Veslovali na jazere, lovili ryby, bicyklovali do kopca, cestou počúvali štebot vtáčikov, zurčanie potôčika, cítili teplé lúče slniečka.  Druháci, tretiaci, štvrtáci sa učili správne sedieť, cvičiť tak, aby si uvoľnili svalstvo chrbta, nôh, celého tela, zvládli aj náročnejšie cvičenia. Niektorí žiaci museli vynaložiť väčšie úsilie, aby zacvičili niektoré  cviky, uvedomili si potrebu viacej cvičiť.
Chceli by sme sa poďakovať rodičom, ktorí si našli čas a odvahu pracovať  s deťmi: p. Pentková, p. Kerekeš - Cepláková,   p. Nosáľová, p. Teleková, p. Czúzová, p. Zubáčová, p. Džikič, p. Balogová, p.Jozefíková, p. Ligártová, p. Vámošová, p. Hartl, p. Fehérová, p. Havranová, p. Kováčik, p. Šumecová, p.Šatarová, p. Miadoková, p. Sokolová, p. Žilková, p.Líšková a p. Zvoncsárová.
Netradičnú tvorivú dielňu ponúklo deťom občianske združenie Včelí kraj. Bola zameraná na prácu s včelím voskom. Okrem zábavy sa žiaci dozvedeli o dôležitosti včiel v prírode a ich význame pre človeka. Aktivity sa zúčastnilo postupne viac ako 70 žiakov. Žiaci 8.C triedy s triednou učiteľkou 
a keramičkou Evkou Srníkovou pracovali s hlinou na hrnčiarskom kruhu a prezentovali svoje výrobky z hliny v učebni výtvarnej výchovy. Potom 
s mamičkami p. Líškovou a p. Zvoncsárovou v kuchynke pripravovali so žiakmi slané a sladké koláčiky.
Ďalej sa piekli medovníčky, aj nepečené zákusky. Šiestaci si vyskúšali servítkovú techniku pod vedením pani Hroboňovej. O chvíľu ju vystriedalo háčkovanie. Podľa výrazu tvári žiakov túto aktivitu ocenili viac dievčatá ako chlapci. Podľa slov lektorky na dôkladné zvládnutie háčkovania je potrebný oveľa dlhší čas.
Do podujatia sa zapojili aj študenti Strednej zdravotníckej školy. Od skorého rána ukazovali ako správne poskytovať prvú pomoc v prípade nešťastia. Správny postup si mohol vyskúšať každý.
Súčasťou Európskeho dňa rodičov a škôl bol aj malý vianočný trh. Žiaci na ňom ponúkali výrobky vlastných rúk, väčšinou vianočné dekorácie. Výťažok z predaja poslúžil ako podpora školy.
                                                                                                

                                                                                                                                Zubová, Hudecová, Holý                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    fotky ...