MÚZEUM SLOVENSKEJ DEDINY

Dňa 6.6.2017 sa žiačky 9. C triedy Miriam Boriková, Veronika Líšková, Kristína Luptáková, Letícia Zvoncsárová s triednou učiteľkou a vyučujúcou výtvarnej výchovy, regionálnej výchovy a výchovy umením Beatou Banašovou zúčastnili exkurzie do Slovenského národného múzea v Martine. Mesto Lučenec získalo cenu za publikáciu Lučenec – synagóga v premenách času – voľnú vstupenku č. 18 do Slovenského národného múzea v Martine. Primátorka mesta rozhodla toto ocenenie – možnosť návštevy jednotlivých múzeí poskytnúť žiakom škôl. Naša škola navštívila Múzeum slovenskej dediny, ktoré je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku.

Expozícia podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia.

Mali sme možnosť navštíviť expozíciu podávajúcu ucelený obraz o tradičnej stavebnej kultúre a bývaní na území celého Slovenska (s jednotlivými typovými a regionálnymi stavebnými špecifikami). V expozičnom areáli múzea sa na ploche 15,5 ha nachádza nateraz 143 objektov obytného, hospodárskeho, technického, spoločenského a sakrálneho charakteru. Časť objektov je interiérovo zariadená a sprístupnená návštevníkom. Sú to roľnícke usadlosti s obytnými a hospodárskymi stavbami, solitéry technických, spoločenských a sakrálnych stavieb.

Domov sme odchádzali s nezabudnuteľnými zážitkami a spomienkami na to, ako kedysi ľudia žili v malebných domčekoch v srdci prírody.

 

             PK UMaK                                                                            PaedDr. Beata Banašová    foto