LVVK ŽDIAR 2017

Základný lyžiarsky kurz je súčasťou učebných osnov pre  žiakov ZŠ. Lyžovanie patrí medzi činnosti, ktoré si má dieťa osvojiť v  detskom veku. Ťažko si vieme predstaviť, že dospelý človek sa začne učiť plávať alebo bicyklovať. To isté platí aj o lyžovaní. V tomto školskom roku sme absolvovali základný lyžiarsky kurz v dňoch 18. až. 24. februára 2017 v Ždiari. Príroda bola štedrá, nadelila nám dostatok snehu. Domáce prostredie, perfektne upravené svahy, domáca kuchyňa, k tomu vydarené počasie, fantastická partia žiakov, zohratý tím inštruktorov pod vedením Zuzany Čemanovej, to všetko sú atribúty, ktoré každoročne lákajú nových adeptov lyžovania do  Penziónu Jánošík v rázovitej tatranskej obci Ždiar.

Aj keď sa žiaci musia podriadiť pravidlám, podľa ktorých kurz prebieha, stále patrí medzi obľúbené méty zimnej sezóny školského roku. Všetci absolvovali kurz bez ujmy na zdraví, žiadne zranenia, iba dobrý pocit, že sú bohatší o ďalšiu skúsenosť. Sami seba presvedčili, že aj pár dní stačí, aby v sebe objavili odvahu spustiť sa dolu svahom, precvičiť naučené a neublížiť si. Sme presvedčení, že aj po rokoch si zaspomínajú na prvé oblúky na lyžiach, nehovoriac o prvých jazdách na vleku.

V rámci aktivít, ktoré prebiehajú po výcviku v penzióne, môžeme spomenúť rôzne súťaže: vedomostný kvíz Páli vám to, beseda s profesionálnym horským záchranárom, voľba najsympatickejśieho lyžiara a lyžiarky, ktorými sa pre tento rok stali Ladislav Geňa zo 7.B a Emma Batopálová zo 7. A triedy, trieda baví triedu. Najočakávanejšou udalosťou sú záverečné preteky, ktoré  charakterizuje zdravá rivalita a mnohokrát aj prekvapenia, keď žiaci z družstva začiatočníkov tesne doháňajú tých najlepších. Výsledky z tohtoročných pretekov sú nasledovné: siedmy ročník dievčatá – 1.m. Emma Batopálová /30,3/ – 7.A, 2.m. Emma Kesziová /31,7/– 7.C, 3.m. Veronika Magicová/31,8/ – 7.A. Siedmy ročník chlapci – 1.m. Miroslav Gonda/28,1/ – 7.A, 2.m. Rastislav Slocík/30,9/ – 7.A, 3.m. Adam Lázár/32,2/ – 7.A.

V kategórii 5., 8. a 9.ročník sa medzi dievčatami na 1.m. umiestnila Veronika Vaculčiaková/31,2/ - 8.A, 2.m. Alexandra Széplakyová /1:32,0/ - 8.A, 3.m. Viktória Molnárová – 9.B, chlapci 1.m. Matej Goljan/28,8/ - 8.A, 2.m. Jakub Goljan/29,5/ - 5.A, 3.m. Ivan Čičmanec/31,5/ - 8.A.

Ocenení boli aj žiaci z družstva nelyžiarov,  najlepší čas z chlapcov dosiahol  Patrik Gibaľa 7.B  a z dievčat Gabriela Oravcová 7.A. Veronika Vaculčiaková, Alexandra Széplakyová , Matej Goljan všetci z 8.A a Sebastián Dirbák z 9.B  boli odmenení ako štvornásobní účastníci  LVVK. Pochvala patrí všetkým žiakom,  ktorí sa zúčastnili lyž. kurzu za vytrvalosť, snahu, disciplínu a vzorné plnenie povinností.  Žiaci výborne zvládli kurz po fyzickej aj psychickej stránke, počasie nám prialo a snehu bolo dostatok. Víťazmi sa stali všetci žiaci, ktorí absolvovali výcvik a pretek, ale najmä družstvá nelyžiarov.

 Poďakovanie patrí všetkým zainteresovaným za bezproblémový priebeh lyžiarskeho kurzu, novej posile do našich radov MUDr.  Šimonovi Číčelovi, ktorý držal ochrannú ruku nad naším zdravím a  svojím lyžiarskym majstrovstvom bol vzorom pre všetkých účastníkov kurzu, čím  nemalou mierou prispel ku kvalite výcviku a vytvoreniu dobrej atmosféry a zdarného priebehu celej akcie.

Všetkým prajem veľa chuti do lyžovania!

                                                                                                           Mgr. Zuzana Čemanová    foto