EXKURZIA BRATISLAVA VIEDEŇ

Vo štvrtok, 8. júna 2017, sa pre 40 žiakov zo ZŠ Ulica Vajanského 47 v Lučeneci začala trojdňová, zároveň aj  jedna z najkrajších a najzaujímavejších exkurzií na našej škole. Ráno sme všetci plní očakávaní čakali pred školou na autobus. Cesta v luxusnom autobuse prešla veľmi rýchlo a naša prvá zástavka bola v Tesárskych Mlyňanoch, kde sme obdivovali krásne arborétum rastlín, stromov a kvetov z rôznych krajín. Z Tesárskych Mlyňan sme zamierili do Bratislavy, kde sme si pozreli  Parlament, Bratislavský hrad, odkiaľ  bol pekný výhľad na Dunaj a Bratislavu.

Na Hviezdoslavovom námestí sme mali rozchod, a potom sme sa išli ubytovať. Po večeri naša cesta viedla do SND  na divadelné predstavenie „Jana Eyrová“, ktoré bolo zaujímavé a videli sme známe tváre  z televíznej obrazovky. Po predstavení sme sa električkou presunuli do hotela a unavení z celého dňa sme sladko zaspali. Na druhý deň nás čakal výlet do Viedne, na ktorý sme sa veľmi tešili. Keď sme prechádzali autobusom cez Viedeň, videli sme zaujímavé  historické, ale aj moderné budovy. Ako prvé sme navštívili prírodovedné múzeum. Súčasťou zaujímavej prehliadky boli rôzne druhy zvierat, hornín  a planetárium. Po prehliadke sme navštívili Dóm sv. Štefana, ktorý vo vnútri, ale aj zvonka vyzeral veľkolepo. Námestie sv. Štefana bolo plné turistov a čo nás najviac na Viedni upútalo okrem historických budov, mestských záhrad plných pestrofarebných ruží, obchodov a fontán bola čistota mesta.

Poslednou zástavkou bol Schönbrunn, letné cisárske sídlo Habsburgovcov, ktoré nás upútalo veľkou záhradou plnou ruží, krásnou fontánou, labyrintom a rôznymi atrakciami.

Večer sme sa vrátili do Bratislavy a v obchodnom centre Avion sme sa občerstvili a  prevetrali peňaženky.

Posledný deň v sobotu ráno nás čakali bohaté  raňajky v boteli Marína, a potom sme sa výletnou loďou „Prešov“ preplavili na Devín. Veľa sme sa dozvedeli o histórii hradu, upútala nás studňa, kaplnka a krásny výhľad na okolie. Po prehliadke Devína sme sa loďou vrátili späť do Bratislavy a pokračovali sme prehliadkou Starého mesta, SND, Michalskej brány a úplne posledná zastávka bola na Slavíne, kde sme videli  pamätník vojakov z druhej svetovej vojny, a potom už bol čas ísť domov.

Táto exkurzia bola nezabudnuteľná a zatiaľ najlepšia, bohatá na program, na zážitky, veď mnohí z nás boli prvýkrát v Bratislave, v divadle, vo Viedni.

Ďakujeme p. uč. Fízeľovej, p. uč. Čemanovej, p. uč. Mičianikovej  za zabezpečenie bohatého programu, za starostlivosť, trpezlivosť a zodpovednosť, ktorú mali za nás.

 

                                                                                   Žiaci 8.A triedy ZŠ Vajanského 47,  Lučenec  foto