VEĽKÝ DEŇ ZEME

     Uvedomovať si dôsledky toho, že dary, ktoré sa nám dostávajú od MATKY PRÍRODY nie sú nevyčerpateľné, že sme od nich závislí a že máme povinnosť odovzdať aspoň časť z nich aj nasledujúcim generáciám bolo hlavné motto Dňa Zeme na našej škole. Organizoval sa 22. apríla s bohatým programom.
     Za prítomnosti vzácnych hostí na čele s primátorkou mesta pani PhDr. Alexandrou Pivkovou, viceprimátora Mgr. Pavla Baculíka, vedúcej oddelenia školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu   PhDr. Magdalény Káčeríkovej, poslancov Mestského zastupiteľstva, zástupcov médií, rodičov a ďalších hostí začalo slávnostné otváranie nových objektov – hmyzieho hotela, pocitového chodníka i nového plota chrániaceho objekt našej prenádhernej zelenej školy i Prírodnej záhrady. Do prevádzky sme spustili aj zrekonštruované priestory cvičnej kuchynky v budove školy. Hostia i všetci prítomní mali naozaj čo obzerať, veď objekty našej školy sa podobajú veľkej botanickej záhrade.
    
   Potom nasledovali aktivity jednotlivých kolektívov tried – beseda s členom poľovníckeho združenia, oboznamovanie sa s prvkami prvej pomoci, environmentálny bazár, na ktorom sa nepredávali iba sadeničky kvetov a zeleniny, ale aj  textilné tašky, ktoré majú nahradiť neekologické „igelitky“, sadenie stromčekov, starostlivosť o kvetinové i zeleninové záhony. Keďže v ten deň počasie žičilo, kolektívy piatakov sa vybrali do prírody spoznávať región návštevou Šomošky, šiestaci navštívili  dedinku známu ovocinárstvom a včelárstvom – Vyšnú Pokoradz v okrese Rimavská Sobota ako aj zdroj našej pitnej vody – priehradu Málinec.
    
   Bol to deň, ktorým sme chceli dokázať, že vieme ako našu “matičku Zem” máme ochraňovať a ako v tomto úsilí nesmieme poľaviť, že spojením našich rúk, ako sme to urobili v areáli veľkou reťazou, dokážeme v oblasti ochrany životného prostredia naozaj veľa.         

                                                                                                                                               foto