Ľudovít Štúr v srdciach Slovákov

    

     Osobnosť Ľudovíta Štúra si medzi Slovákmi zaslúži vždy neobyčajnú pozornosť. O to viac, keď si pripomíname jeho 200. výročie narodenia. Ľudovít Štúr – vedúca osobnosť slovenského národného hnutia, zakladateľ spisovnej slovenčiny, tvorca politického programu a neúnavný bojovník za práva zaznávaného slovenského ľudu. Okrem toho človek mimoriadne vzdelaný, ktorý sa nám dnes, v dobe chladnejších a vypočítavejších medziľudských vzťahov, môže zdať ako nereálna postava z ríše mýtov. Jeho hnacím motorom bola nezištná pomoc milovanému národu, ktorému zasvätil celý svoj krátky život. Poslanie Ľudovíta Štúra je navždy vryté do nášho národného povedomia a histórie, v ktorej svojimi činmi dokázal zdanlivo nemožné.
 Pri príležitosti 200.výročia narodenia tohto velikána slovenského národa sa uskutočnilo v lučenskom cintoríne pri hrobe Karolíny Štúrovej kultúrno-spoločenské zhromaždenie žiakov ZŠ na Ul. Vajanského, študentov Gymnázia B. S. Timravy, ďalej zástupcov MO, MS v Lučenci, riaditeľky Domu MS v Lučenci, Jednoty slovenských evanjelikov v zastúpení Pavla J. Králika , Smer SD, doc. PaedDr. Július Lomenčík, starosta OÚ Tomášovce.
Spomienkový príhovor predniesla riaditeľka ZŠ na Ul. Vajanského Ľudmila Lacová, v podaní žiakov odzneli známe verše a citáty Ľ. Štúra, hovorené slovo bolo doplnené spevom hymnických piesní Nad Tatrou sa blýska a Kto za pravdu horí.
Veríme, že myšlienky a odkazy Ľ. Štúra ostanú pre všetkých Slovákov stále živé.
                                                                                               

     Mgr. Z. Goljanová




                                                       

                                                                                                                                                                       fotky ...