Fyzikári napĺňali Murgašov odkaz

  

    Jozef Murgaš– otec rádiotelegrafie , ktorý svojím objavom  tónu systému urýchlil prenos správ, zanechal pre nás odkaz:

Keď má človek silnú vôľu a chuť do práce, nemôže ho znechutiť žiadna prekážka.“ Chuť do práce a vôľa získania mnohých inšpiračných nápadov nechýbala  fyzikárom na 6. Murgašových dňoch, ktoré prebiehali na ZŠ Vajanského v Lučenci. Tridsať fyzikárov z rôznych kútov Slovenska načúvali Murgašovým slovám „Počujete ma, počujete ma niekto?“ . Načúvali aj pani Kláre Velmovskej z UK Bratislavy, ktorá vo svojom príspevku „Fyzika so zvukom“ pomocou slámkového nástroja a plastových rúrok vytvorila orchester zvukových vĺn, šíriacich sa éterom.

Pán Peter Horváth z UK Bratislavy skúmal rozmery Gulivera a Liliputánov a nás  preniesol do rozprávkového světa Guliverových ciest. (Aspoň zrnko o Guliverovi: Keď doplával k Liliputánom, zistil, že sú 12-krát menší ako on. Úloha pre nás bola nasledovná: „Koľko jedla mu majú Liliputáni dať?“ Guliver je 12-krát väčší, čo sú dĺžkové rozmery, je teda 123 = 1728-krát objemnejší ako Liliputáni, teda dostane toľko jedla ako 1 728 Liliputánov).
Pani Viera Lapitková z UK Bratislavy vytvorila názorný model  Golfského a Labradorského prúdu, skúmala polohu balónika s vodou, jeho ponory v závislosti od hustoty kvapaliny.
Pani Morková zo ZŠ Vajanského predviedla pokusy s animátormi 9.ročníka Dominikom Cabanom a Lukášom Kemeníkom s Molabmi a rôznymi senzormi. Fyzika sa dostala aj do kuchyne. Popcorny jako neriadené strely sa sfarbovali škrobom do biela, pričom sa ich vnútorný tlak zväčšil na skoro 9 násobok  atmosférického tlaku. Indukčný varič rozsvecoval žiarovky, hliníkové tanieriky levitovali nad elektricky nabitou guľou.
Pani Daniela Rapavá z hvezdárne Rimavská Sobota nás okúzlila interferenciou a difrakciou na pavučine, ľade a v živočíšnej ríši. Podobne ako J. Muraš bol uznávaný viac v Amerike ako na Slovensku, aj ona zožala v Amerike veľký úspech. Dvojica ľadových bublín v normálnom a polarizovanom svetle boli uverejnené aj v americkom časopise The
PhysicsTeacher. Srdečne gratulujeme.
Počas popoludnia pokusy z fyziky vystriedali aj aktivity v učebniach chémie, biológie a techniky s modernými pomôckami zo
Šiovu. Tieto naše centrá vedy a techniky boli otvorené pani primátorkou Pivkovou a lektormi z Bratislavy.
Srdečná vďaka patrí všetkým účastníkom 6. Murgašových dní, najmä pani riaditeľke Ľudmile Lacovej, bez ktorej podpory a nadšenia by sa nekonali.
    Nemožno však nespomenúť aj pani učite
ľku Ľubicu Morkovú, jej nadšenie a snahu zasievať do sŕdc mladej generácie záujem o vedecké bádanie, hľadanie ďalších neprebádaných dimenzií fungovania nášho sveta ako i záujem odovzdávať nové poznatky širokej verejnosti.

 

                                                               Účastníci Murgašových dní

                                                                                                                                                                       fotky ...