PRÍJEMNÉ STREDAJŠIE DOPOLUDNIE
/

  
   
Dňa 23.9.2015 bola streda, ako každý iný  školský deň. Až v čase okolo 9.30, k žiakom druhých až štvrtých ročníkov zavítala veľmi príjemná návšteva. Bola to žiakmi čítaná, na recitačných súťažiach prednášaná a vyhľadávaná v knižniciach i kníhkupectvách, autorka mnohých publikácií pre deti - Marta Hlušíková. Sprevádzaná bola, (ako ju naši čitatelia volajú) tetou Klárou – knihovníčkou oddelenia detí NKLC – Klárou Volentovou.
Na pani spisovateľku sa pozeralo veľa zvedavých očí. Bombardovali ju nespočetným množstvom otázok, na ktoré s láskou odpovedala. Veľmi krásne bolo vyjadrenie pani spisovateľky:
„To smutné sa naskladalo do básní, tajomné do poviedok, a to čisté do rozprávok a veršíkov pre deti. Asi tu mi je najpríjemnejšie. Deti sú vzácne – vidia pravdu so zatvorenými očami. A preto by som nechcela o tento krásny svet prísť. Nevravím, že nepíšem aj pre dospelých, píšem, a veľmi rada. No pri písaní pre deti sa znovu stávam dieťaťom. Narastie mi akýsi iný jazyk, ináč hovorím, som šťastná. Je to môj svet a nedám si ho vziať.“
Marta Hlušíková literárne tvorí a publikuje od roku 1989, popri dospelom čitateľovi sa orientuje predovšetkým na detského čitateľa a poslucháča. O jej záujme o literatúru pre deti svedčí aj viac ako dvadsaťročná intenzívna spolupráca s najznámejšími detskými časopismi (Včielka, Zornička, Slniečko, Slnečnica, Adamko, Maxík, Zvonček) a s vysielaním Slovenského rozhlasu pre detských poslucháčov.
Najrozsiahlejšia je Hlušíkovej tvorba pre deti a mládež. Pozitívna rodinná atmosféra je podložím jej rozprávkového debutu pre deti Kde pavúky tkajú cukrovú vatu (2008). V jeho popredí je poetický príbeh hračiek blízky detskému adresátovi svojou andersenovskou atmosférou, ale i nevtieravou etickou hrou na priateľstvo a empatiu, sugestívny i tým, že ho autorka citlivo situuje do prostredia súčasne pozitívne naladenej rodiny. Deťom a mládeži adresovala aj knihy Neznášam, keď ma hladkajú po hlave (2009), Písmenkovo alebo Tam, kde pršia výkričníky (2009), Bublinkové rozprávky (2010) a Čo baby nedokážu (2011).
So zatajeným dychom sme počúvali úryvky z diel pre deti, čítané samotnou autorkou. Už teraz sa tešíme na novú knihu,  s hrdinami, ktorá čoskoro uzrie svetlo čitateľského sveta.

 

                                                                                                                PaedDr. Stanislava Líšková

 

                                                                                                                                                                                fotky ...